Tészta Workshop

„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem is őrizni, mert nem rab.
A hagyományaink csak akkor maradnak meg, ha megéljük őket.” (Sebő Ferenc)

Mit tartalmaznak a workshop-tevékenységek?

A kézműves tészták az 1920-1940 évek tésztakultúráját idézik. Megtanuljuk a népi tészták formázásának a legapróbb fogásait, folyamatát. A gyakorlati tapasztalat átadására nagy gondot fordítok. Így minden információt megismerhetsz, ami ahhoz kell, hogy otthon a siker ne maradjon el.

  •  Megismeritek az ünnepi, hétköznapi és a csörögeszerű tésztaformák készítését, ezek a külön témakörök egy-egy workshop köré rendeződnek.
  • A szakmai praktikákat elsajátíthatjátok.
  • A saját gyűjtéseimet is átadom.
  • A gyúráshoz szükséges alapanyagokat és az eszközöket.
  • Korlátlan üdítő és „nasi” fogyasztást.
  • Tésztamintákat mini csomagolásban, benne a formázás folyamatának leírását, hogy magaddal vidd, és otthon is emlékezz a szakmai fogásokra.

Kitelepülést is szívesen vállalok. A részvétel/fő díjak megegyeznek, és a benzinköltségről megállapodunk.
Ha nem várt esemény közbejön, akkor a rendezvény előtt három nappal jelezzétek, mert így vissza tudom utalni a befizetett összeget. Azonban át is ruházhatod a barátnődre, a rokonodnak is átadhatod, mást is küldhetsz magad helyett. Ezesetben értesíts, add meg az ő jelentkezési adatait. A házi kedvenceket viszont nem tudom fogadni.

A workshopok tematikája

1. Az ünnepi húslevesek tésztabetétjei közül kedvelték a tyúkfül, a tésztagomba, a macskatalp tésztákat, a papgallér és a rucatalp tészta derelyemetszővel készült, míg a gyűszűfánk tésztát csak rászórták a húslevesre, mint mi a pirított zsemlekockát. Ma már csak a csigatésztát ismerjük, de ennek is három féle variációját is ették. (Pl. rest csiga, alföldi csiga, palóccsiga, köret rest csiga.)

2. A hétköznapi töltött levestésztákat kétféle technikával készítették: tekerve készült a görcs leves betétje, a szolnoki hurkatészta, kötött galuska, pacsirta tészta. Hajtogatták a táska tésztát, a gúnárnyakat, a batyu tésztát, és a szabógallér tésztát. Vasplatnin pirították a párnácska tésztát. A töltelékek is aszerint készültek, hogy épp milyen alapanyag volt otthon. A pacsirta tészta pirított grízzel készült, a szabógallért maradék pörkölttel ízesítették. a göcs tésztát pirított hagymával gazdagították. A kötött tésztákra hagymás-paprikás zsírt kentek, a hurkatésztát borsos zsírral lekenve tették pikáns levesbetétté.

3. A csöröge szerű sütemények története visszanyúlik a honfoglalás előtti korba, amikor gyerekavató ünnepségen szertartáson ették, és sörbe mártogatták. Sokféle táji változatát gyűjtöttem. Összesen hét féle népi finomságot formázunk. Bemutatom a herőkét, a klasszikus csörögét, az őrségi és a debreceni rózsafánkot, a piliscsabai szivecskét, a dunabogdányi schneeball-t (hólabda). A mai modern változata a csörögének egy fonott tészta benyomását kelti, ennek is megtanítom a szakmai fogásait.

4. A jövő évben tervezett téma a klasszikus magyar konyha tésztaformái: a tarhonya és a lebbencs az ókori magyar, nomád pásztorkodás kedvelt tésztaformája; a középkori főúri konyha fölfedezése a leves evés szokása. Az angol királyi udvarból indult a hús levébe főzött hosszú szálú vékony metélt, a cérnametélt, a gyufa metélt (a bajai halászlé nélkülözhetetlen betétje), és a széles metélt. A kifőtt tészták közül az edelényi szénvonó tészta, és a miskolci szabógallér tészta, illetve a gyergyószentmiklósi gyűszű tészta, mind-mind kifőtt tészta volt, amit második fogásként fogyasztottak.

Minden tésztagyúró workshop a tészta gyúrásával kezdődik, majd elnyújtjuk. Lehet kézi sodrófával, lehet nyújtógéppel, – az igények szerint tanuljuk a használatukat. Kell egy nyújtott tésztaforma, és kell egy tészta-gyúrat a többféle forma kialakításához. Így otthon is bármikor nekiállhatsz, a siker nem marad el.

Az időtartama 3 óra.
Helyszín: Budakalász. Megközelíthető autóval, és a szentendrei hévvel. A parkolás az utcán, ingyenes.
Ideje: minden második szombaton 10:00-13:00 óra között.
A workshopon résztvevők minimális száma 4 fő, maximális létszáma 7 fő.
A foglalkozások díja személyenként: 15 000 Ft. A jelentkezés után a díjbekérőt elküldöm.
Elfogadott fizetési mód: Átutalással, vagy a helyszínen bankkártyával, illetve készpénzzel.
Ha a baráti köröddel négyen, vagy többen jöttök, akkor kedvezményt kaptok: fejenként 12 000 Ft/ fő

Workshopok folamatosan indulnak, pontos időponttal kapcsolatban
kérem  érdeklődjön valamelyik elérhetőségen!